SPSS Veri Analizi

SPSS

TIP SPSS Analizi

Sosyal bilimler için istatiksel paket programı (Statistical Package for the Social Sciences-SPSS) istatistiksel analizler yapmak için 1968 senesinde ilk sürümü çıkarılan bir paket programdır. Uzun bir müddet, amerikalı SPSS Inc isminde bir şirket tarafından hazırlanarak piyasaya sürülmüş olan bu spss analizi programı, 2009 senesinde IBM şirketi tarafından satın alınmıştır. 2009 Eylül’ü ile 2010 Eylül’ü arasında PASW Statistics isminde olan Şirket, geçiş dönemini atlatmasının ardından 2010 Ağustos’tan itibaren IBM SPSS Statistics ismi ile anılmaya başlamıştır. Farklı alanlardan pek çok kullanıcıya sahip olan programın, şu sıralar piyasada 23. Sürümü mevcut bulunmaktadır.

SPSS Niye Kullanılır?

Oldukça yaygın bir şekilde tercih edilen SPSS programı, başta “Sosyal Bilimler” olmak üzere pek çok alanda ileri seviyede istatistiksel analiz yapmayı hedeflemektedir. Bununla birlikte ekonomi, psikoloji ve tıp spss analizi de sık bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca sağlık ve eğitim araştırmacıları, anket şirketleri, pazar araştırmacıları, devlet kurumları, pazarlama kurumları, “veri madencileri” gibi çoğu kişi, kurum ve kuruluşun da sıklıkla tercih ettikleri pratik bir istatistik yazılımıdır.

SPSS programının tabanında istatistiksel analizin haricinde türetilmiş veri oluşturulması, yeniden dosya şekillendirme, hal seçimi gibi veri yönetimi ile bir veri dosyasında bir “meta-veri” sözlüğünün derlemesi gibi veri dokümantasyonu yer alır. bu işlemlerinin kolaylık ile yapılabilmesi de bu yazılımda önem taşıyan vasıflardandır.

SPSS veri analizi

veri analizi demek; elde edilmiş olan verilerin istatiksel işlemler uygulanarak işlenmesi ile anlamlı sonuçlara ulaşılması ve verilerin üzerine anlam yüklemesi yapılmasıdır. Veri üzerine yüklenen bu anlamlar sayesinde araştırmanın sonucuna ulaşılmaktadır. Ulaşılan sonuçlarla da çıkarımlar yapılmaktadır. Şöyle anlatmak gerekirse; toplanmış ham veriler bilgi ile yoğrulmakta, ortaya çıkan sonuç ile analizler yapılmakta ve bu işlemler verilere anlam katmaktadır.

SPSS Anket Analizi

Anket uygulamaları; piyasada Pazar araştırmaları yapabilmek amacı ile geliştirilmiştir. Psikolojiden bilimsel alanlara, işletmeden ziraat alanları çoğu alan bu Pazar araştırmaları için anket tekniklerinden faydalanmaktadır. Çünkü anketler yardımı ile araştırması yapılacak konunun ve katılım sağlayacak kitlenin belirlenmesi sağlanır ve böylece veriler toplanır. Daha sonra ise araştırma amacına uygun olan istatistiksel yöntemler kullanımı sonucu, analizler uygulanarak mantıklı ve çözüm odaklı sonuçlara ulaşılır. spss anket analizi işte bu nedenlerle kullanılmaktadır.

Ayrıca Spss anket analizi; belirlenen konudaki araştırmayı yapmak için, araştırılması istenen konunun, yapılan anketin ve buna katılım sağlamış kişilerden elde edilen verilerin yardımı sayesinde spss paket programına aktarımı sonucunda gerekli analizlerin yapılmasını ve ulaşılan bulguların tablo ya da anlaşılır biçimdeki grafiklere dönüştürülmesini de sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra, şirketler tarafından üretilen ürünlerden ve sunulan hizmetlerden bireylerin memnuniyetini ölçmek amacı ile de anketler yapılmaktadır. Bu türdeki anketlerden çıkan sonuçla bireylerin ürün ya da hizmete karşı tutumları değerlendirilmektedir. Bu ankette ulaşılan veriler yine spss programına aktarılarak anket analiz çalışmasına yollanır. Bu sayede çıkan sonuçlar doğrultusunda bireylerin ürün ve hizmet ile olumlu olumsuz düşünceleri alınarak bunları geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılır. Buradaki amaç; şirketin elde ettiği satış oranlarını yükseltmektir. Parçalar birleştirildiği zaman; araştırmayı yapanın konu hakkında sağlıklı sonuçlar yakalayabilmesi için spss anket analizinin oldukça önem teşkil ettiği ve doğru atılan adımlar ve çalışmalar sayesinde başarıya ulaşılabileceği gözlemlenmektedir.

spss analizi yapan firmalar arasında yer alan firmamız istatistiksel danışmanlık ile proje hizmetleri konularında profesyonel ekibimiz ile spss analiz yöntemleri  üzerine hizmet vermekteyiz. Her türlü sorularınız ve ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir