SPSS Veri Analizi

SPSS

SPSS Danışmanlık Hizmeti Veren Firmalar

SPSS nedir?

Statistical Package for the Social Sciences (Spss), istatiksel analizler yapmaya yarayan Pazar araştırması yaparken kullanılan bir paket programına verilen isimdir. Microsoft excel’in görünümüne benzeyen program, ilk olarak 1968 senesinde çıkarılmıştır. Amerikan SPSS Inc adlı şirket tarafından çıkarılan program IBM şirketi tarafından 2009’da satın alınmıştır. Linux, Mac ve Windows işletim sistemleri ile çalışan program, java platformunda çalışmaktadır. Pek çok akademisyen ve araştırmacı için fayda sağlayan istatistik programıdır. Karar verme sürecinde önemli bir role sahiptir.

SPSS Niye Kullanılır?

“Sosyal Bilimler” dalı başta gelecek şekilde pek çok bölümde yüksek seviye istatistiksel analiz yapmada oldukça yaygın olarak kullanılan SPSS programı, psikoloji, ekonomi, bilim gibi alanlarda da spss analiz örnekleri daha sık bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca sağlık, pazar ve eğitim araştırmacıları, anket şirketleri, devlet kurum ve kuruluşları ile pazarlama kurumları ve “veri madencileri” gibi çoğu kişi, kurum ve kuruluş tarafından tercih edilen pratik bir istatiksel program özelliği taşımaktadır.

SPSS programının kökünde istatistiksel analizler yapmanın haricinde türetilmiş verileri oluşturma, hal seçimi ve yeniden dosya şekillendirme gibi özellikleri bulunan veri yönetimi ile bir veride bir “meta-veri” sözlüğü barındırılması gibi özelliklere sahip veri dokümantasyonu yer alırken bunların kolay olarak yapılabilmesi bu yazılımda önem teşkil eden vasıflardandır.

Spss kullanımında Dikkat edilmesi gereken noktalar

Spss’yi kullanırken yapılan en önemli kusur geleneksel tarzdaki yaklaşımların kullanımıdır. Bu tür kullanımlardan kaçınmak iyi bir yol olacaktır. Analizde asıl önem taşıyan kimin nasıl analizler yaptığı değil de kriterlerin sağlanıp sağlanmadığıdır. Bu sebeple spss programı kullanılırken hangi analizlerin yapılacağının planı çalışmadan önce yapılmalı, saha testleri mi yoksa laboratuvar testleri mi önce yapılacak ya da anket mi uygulanacak belirlenmeli sonrasında ona göre adım atılmalıdır. Hangi analizlerin yapılacağına çalışmadan sonra karar vermek riskli bir durum oluşturur ve bu da yapılan ölçümlerin boşa gitmesine sebebiyet verir. Bu nedenle çalışmadan önce bir uzmana danışmak akıl karı bir çözüm olacaktır.

Spss hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Akademik araştırmalar yaparken, market  ve anket araştırmalarında, rapor yazma ve karar verme süreçlerinde, kalitenin arttırılmak istendiği alanlarda, Planlama ve ileri önsezilerde ve İnsan kaynakları ile kaynak kullanımında spss anket analizi kullanılır.

SPSS Anket Analizi

Piyasanın nabzını tutmak ve Pazar araştırmaları yapmak için anket uygulamaları geliştirilmiştir. Psikolojiden tutun tıp alanına, işletmeden tutun ziraat alanına sosyal bilimlerden tutun da bilimsel alanlara neredeyse her alan bu Pazar araştırmaları hususunda bu anket yöntemlerini kullanmaktadır. Çünkü anketler sayesinde katılım yapacak grubun ve araştırılacak konunun belirlenmesi sağlanır. Böylece de veriler toplanılır. Daha sonrasında araştırmanın hedefine uygun düşen istatistiksel tekniklerin kullanılması sonucunda analizler uygulanır ve çözüm odaklı olan mantıklı sonuçlar elde edilir. ayrıyeten Spss anket analizi; belli bir konu üzerinde araştırma yapmak nedeni ile araştırılacak konunun, yapılan anketin ve ankete katılanlardan toplanılan içeriklerin verilerini spss paket programına aktararak verileri işler ve çıkan sonuca göre gereken analizleri yaparak ulaşılan bulguların tabloya ya da anlaşılır grafiklere dönüştürülmesini sağlar.

spss analiz hizmeti veren firmalar arasında önemli bir yere sahip olan firmamız, istatistiksel danışmanlık ile proje hizmetleri ve spss analiz yöntemleri hakkında, konularında uzman çalışma arkadaşlarımız ile size hizmet vermekten onur duymaktadır.

Spss programı, anket analizleri, spss analiz ücretleri ve daha pek çok benzer konu hakkında aklınıza takılan her türlü soruyu bize sorabilir, hizmetlerimiz ile ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir